Žitije svetog apostola Simona Zilota

Arhimandrit JUSTIN Popović
ŽITIJA SVETIH

 

 

10. MAJ

 

 

SPOMEN SVETOG APOSTOLA

SIMONA ZILOTA

 

Ovaj sveti Simon bese iz Kane Galilejske. Bio je licno poznat Gospodu Hristu i njegovoj Precistoj Materi, posto Kana nije daleko od Nazareta. I kada se Simon zenjase, on pozva na svoju svadbu Gospoda Isusa sa ucenicima njegovim i Precistu Bogomater. Ali posto nestade vina, Gospod Hristos pretvori vodu u vino. Videvsi takvo cudo, zenik poverova u Gospoda Hrista, i odmah ostavi i nevestu i svadbu i kucu, i podje svesrdno za Gospodom. Zbog toga i bi prozvan Zilot, tojest Revnitelj[1], jer ga bozanska ljubav prema Hristu toliko zanese, da on prezre i nevestu svoju i sve svetovno radi ljubavi Bozje, i unevesti dusu svoju Besmrtnom Zeniku, Zeniku cistih dusa. Zbog toga bi uvrscen medju ucenike Hristove, i bese jedan od dvanaestorice apostola.

Primivsi na dan Pedesetnice sa ostalim svetim apostolima Duha Svetoga koji sidje u vidu ognjenih jezika, sveti Simon Zilot proputova Mavritaniju i Afriku propovedajuci Hrista, i revnujuci za Njega ognjenom revnoscu. Bio je i u Britaniji. Posto je uspeo da mnoge prosveti recju evandjelskom i obrati veri Hristovoj, on bi od nevernika namucen i najzad na krstu raspet kao i njegov Gospod.[2]

NAPOMENE:

  1. Zilot je grcki prevod jevrejske reci kananit, sto znaci revnitelj, od reci: kana – revnost.
  2. Sveti Simon Zilot skoncao je krsnom smrcu u Abhaziji, u Africi, i sahranjen u gradu Nikopsiji, u blizini Dzigetije. Ostatci ovoga grada i danas se vide na triestak kilometara od Suhuma, nedaleko od morske obale. Na mestu koncine svetoga apostola bila je podignuta crkva, koja je obnovljena 1875 godine. – Svetog apostola Simona Zilota treba razlikovati, prvo od svetog apostola Simona Petra, takodje apostola iz Dvanaestorice, i od svetog apostola Simona ili Simeona, srodnika Gospodnjeg po telu (Mt. 13, 55), koji pripada liku sedamdesetorice apostola i bio je drugi episkop jerusalimski (o njemu videti pod 27 aprilom).

 

Published in: on 5 prosinca, 2008 at 8:15 pm  Komentari isključeni za Žitije svetog apostola Simona Zilota  
Tags: , ,