Pouka XII – O LAŽI

Sveti Jovan Ljestvičnik
LJESTVICA

Pouka XII

O LAŽI

(853) Proizvod gvozdja i kamena je vatra. Proizvod mnogogovorljivosti i sale je laz.

Laz je isceznuce ljubavi. Krivokletstvo je poricanje Boga.

(856) Nijedan pametan covek ne bi trebalo da misli da je laz mali greh, jer nema greha protiv koga bi Presveti Duh izrekao tako strasnu presudu kao protiv lazi. Ako ce Bog pogubiti sve koji govore laz, kao sto David kaze (Ps.5,7), sta tek zasluzuju oni koji laz spajaju sa zakletvom.

Vidjao sam ljude koji se hvale svojom lazju, i koji duhovitoscu i supljim frazama izazivaju smeh, te kod slusalaca zalosno iskorenjuju plac.

Kada nas vide kako u samom pocetku pokusavamo da slusanje nepristojnih prica opasnog predavaca izbegnemo kao kuznu bolest, demoni pokusavaju da nas obmanu pomocu dve pomisli: “Nemoj da vredjas pripovedaca”, sapcu nam, ili: “Nemoj se prikazivati pobozniji od ostalih”. Odskoci, ne oklevaj! Inace ce te smesne misli uznemiravati za vreme molitve. I nemoj samo da izbegavas, nego i pobozno rasturaj takvo rdjavo drustvance, bacajuci pred njih na sredinu pomisao na smrt i Poslednji sud. Bolje ti je da se pri tome poprskas malo i slavoljubljem, samo da budes uzrocnik opste koristi.

Licemerstvo je majka lazi, a cesto i njen neposredni povod. Neki tvrde da licemerstvo nije nista drugo do vezbanje u lazi i tvorac lazi, sa kojom je pomesano krivokletstvo, dostojno najteze kazne.

Onome koji je stekao strah Gospodnji, laz postaje tudja, jer za nepodmitljivog sudiju ima svoju savest.

Kao i u svim strastima, tako i u lazi vidimo razlicitu stetu: drukciji je sud onome koji laze u strahu od muka, a drukciji onome koji laze bez ikakve stvarne opasnosti. Jedan laze radi uveseljavanja, drugi – radi slastoljublja; jedan, da prisutnima priredi veselje, a drugi, da bliznjem splete mrezu i nanese zlo.

Vlasti progone laz pod pretnjom teskih kazni, ali je mnogo suza potpuno unistava.

Ko laze, izgovara se cesto okolnostima, i ono sto je propast za dusu smatra dobrim delom. Lazljiv covek se izdaje za podrazavaoca Raave (up. Is.Nav.2,1 i d.), i govori da sopstvenom propascu druge spasava.

Laz cemo moci upotrebiti tek kada se potpuno budemo ocistili od nje, premda ni tada ne bez straha Bozijeg i ne bez krupnog razloga.

Malo dete ne zna za laz. Ne zna za nju ni dusa koja vise u sebi nema lukavstva.

Onaj koji se razveselio vinom, i protiv svoje volje u svemu govori istinu. I onaj koji se opio umilenjem, nije u stanju da slaze.

Dvanaesti stupanj: onaj koji se popeo, stekao je koren vrlina.

Oglasi
Published in: on Studeni 19, 2008 at 7:07 am  Komentari isključeni za Pouka XII – O LAŽI  
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
%d bloggers like this: