O molitvi i o molitvenom životu hrišćana

SVETI FILARET MOSKOVSKI
POUKE O DUHOVNOM ZIVOTU

O molitvi i o molitvenom životu hrišćana

Zaista je prijatno pomenuti u molitvi duse onih za koje znas da su im oci svagda uprte ka Gospodu i da se u Njemu zblizavaju sa nama. Samo Sveznajuci Bog zna ko cini vece dobro drugome: onaj koji se moli ili onaj kojije trazio molitvu.

Molitva nas priblizava Bogu i naspram tog sredista bica i svetova, ne vidi se ono sto vidimo u ovom promenljivome svetu. Dusa koja stalno trazi Gospoda i koja Mu se moli, ona pripada Gospodu, bez obzira na to sto njen nizi, culni deo, ponekad i protiv njene volje, biva uzmeniren zbog blizine i delanja sila koje nisu srodne dusi coveka.

Kako nas sveta Crkva premudro uci: u miru se pomolimo Gospodu i za jednoga i za sve. Dusa onoga koji se moli u smirenju, ako se i razgori, gori tihim i cistim plamenom. Gori, ali ne sagoreva. Kipi, ali ne iskipi. Izliva se, ali se nikada ne ispraZNI.

Zar dusa koja se usrdno moli, zar ona ne stupa u zajednicu sa onim za koga se moli? Zar u tom jedinstvu ona ne daje snazan podsticaj snage dusi kojoj je potrebna pomoc?

Najbolji nacin druzenja i zajednice medju ljudima jeste da se molimo jedni za druge. Ako molitva nije savrsena, njene nedostatke prema mogucnostima treba ispravljati, a nikako ocajavati zbog njih. Treba razlikovati aktivnu molitvu od stanja kada se neko nasladjuje molitvom. Aktivnu molitvu covek treba da cini svagda i neumorno, naravno prema propisanom molitvenom pravilu, a utehu daruje Gospod po blagodati Svojoj, onda kada je to potrebno da bi privukao i ukrepio coveka, i onda kada covek moze da je prihvati. Isto tako, ako osetite da u vama nema snage, nemojte da vas zbog toga obuzme nemoc i ocajanje, nego se prvo prestanite da uzdate u sebe i molite se, uzdajuci se u Gospoda.

Ako od coveka trazite da vas nauci kako da se molite, dobicete odgovor: Ne znamo kako da se pomolimo.

Ako kazete: Gospode, nauci nas da se molimo – dobicete odgovor koji su nebrojeni ljudi dobili pre vas.

Treba da se trudimo da steknemo trajno strahopostovanje prema svetinji. Ako strahopostovanje prema svetinji dodje i prodje, ono bi ipak u dusi trebalo da ostavi smirenu i toplu zelju za zajednicom sa Gospodom.

Trebalo bi da se trudimo da u molitvi svagda budemo postojani i da ne dopustimo nekim trenutnim situacijama da nas pokolebaju. Isto tako u molitvi treba da budemo i tihi i smerni, i da ne dopustimo uobrazilji da se razbukta.

Onaj ko od ushicenja prelazi u hladnocu srca, i ko nije dovoljno ucvrstio mir u dusi svojoj, tom je patrebno jos mnogo truda da ulozi.

Ako je covek citave godine sluzio Bogu i ostaje i dalje u toj zelji, taj trud mu nece propasti bez obzira ako su se okolnosti promenile. I u porodicnom zivotu svako moze da nadje vreme za molitvu i tihovanje. Onda kada nema mogucnosti da se ode u hram na bogosluzenje, Gospod ce i domacu

molitvu primiti ako je ona iskrena i duboka. Niko ad vas ne trazi da sluzite dvojici gospodara. Za Gospoda se moze sluziti i u samoci isto kao i u porodici. Ako vidite da ce vas porodicni zivot ipak ametati u sluzenju Bogu, tada se odlucite za samocu.

To sto niste u mogucnosti da idete u hram, nemojte primati sama sa tugom, nego i sa smirenom poslusnoscu volji Bozijoj. Neka u vasem srcu postojano obitava Ime Bozije i neka se iz vase duse ka Gospodu uzdize miomiris molitve, i tada cete biti kao da ste u hramu Bozijem.

Ako vam se daju suze, budite zahvalni Bogu za to i koristite ih da bi njima cistili dusu svoju. Ali, kao sto ni u cemu ne treba da preterujemo, tako ponekad i suzama treba postaviti granicu, tako sta cemo um svoj usredsrediti ka nekom drugom korisnom delu.

“Oprastaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala”. Gde je naucila tako da voli? Ona je umesto jeleja imala suze pokajanja. Bozija ljubav prema onima koji se

kaju, poput nebeskog ognja, pala je i na nju i usplamtilo je njeno kandilo.

Oglasi
Published in: on Listopad 26, 2008 at 8:04 am  Komentari isključeni za O molitvi i o molitvenom životu hrišćana  
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
%d bloggers like this: